Akkuyu Nükleer AŞ İnşaat Müdür Yardımcısı Dmitry Romanets, Türkiye’nin ilk nükleer enerji santrali Akkuyu NGS’deki çalışmaları anlattı.
Tüm ünitelerinde çalışmaların eş zamanlı olarak devam ettiği projenin en aktif aşamasında olduğunu kaydeden Romanets, “Sahaya her gün 25 binin üzerinde işçi giriş yapıyor. Çalışmalarımız 7/24 devam ediyor” dedi.
Projede bu yıl iki kilit aşamanın tamamlandığını belirten Romenets, “Birincisi, nisan ayında sahaya taze nükleer yakıtın sevk edilmesiydi. Taze yakıtın sahaya getirilmesi, Türkiye’nin Cumhuriyet’in 100. kuruluş yıl dönümünde nükleer ülke statüsünü kazanmasını sağlayan önemli aşamalardan biriydi” diye konuştu.
Taze yakıtın sahaya sevk edilmesi için oldukça kapsamlı bir çalışma gerçekleştirildiğini vurgulayan Romanets, yakıtın Rusya’dan Türkiye’ye sevki için ilgili izinlerin alındığını, yakıtın taşınması için özel sertifikalandırma süreçlerinin tamamlandığını ve yakıtın depolanması için altyapının hazır hale getirildiğini söyledi.
Romanets, ikinci kilit aşamanın ise Akkuyu NGS’de çalışacak personelin eğitim alacağı simülatör merkezinin 29 Ekim’de açılması olduğunu ifade etti.
Sahada devam eden inşaat sürecine de değinen Romanets, “İçinde bulunduğumuz süre içerisinde birinci güç ünitesindeki genel inşaat çalışmalarının tamamlanıp, yıl sonuna doğru devreye alma aşamasına geçmiş olacağız. Tüm bu süreçlerin geride bırakılması, güç ünitesinin güvenli bir şekilde işletme aşamasına geçmesine hazır hale getirilmesini ifade etmekte” dedi.
Dmitry Romanets, santralin işletmeye alınması için toplam 560 yapının tamamlanması gerektiğine dikkat çekti.
Romanets, “Birinci güç ünitesinde, ilk üretim için 158 yapının hazır hale getirilmiş olması gerekiyor. Bunların neredeyse tümünde inşaat çalışmaları tamamlanmış durumda. Kabloların döşenmesi, elektrik hatlarının bağlanması, boru hatlarının döşenmesi gibi çalışmalar devam etmekte” diye konuştu.