Welcome to Our Website

Sıva Ustası Maaşı Pratisyen Hekim Maaşını Geçti: 60 Bin TL’ye Çıktı

Türkiye’deki deprem bölgesi konut inşaatları ve kentsel dönüşüm programları nedeniyle artan inşaat faaliyetleri, sektörde işçi sıkıntısına yol açtı. İnşaat teknikeri, vinç operatörü ve sıva-seramik ustası bulmak zorlaştı. Bu durum, sıva ustalarının aylık maaşını yaklaşık 60 bin TL’ye çıktı.

Hürriyet’ten Eren Sakarya’nın haberine göre; Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra 12 ilde yaşanan büyük deprem yıkımının ardından yeniden imar çalışmaları yürütülüyor.

TOKİ, her ilde deprem konutları inşa ederken, bazı binalar kentsel dönüşümle yenileniyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı, bir yıl içinde bölgede 319 bin, toplamda 680 bin konut inşa edilip depremzedelere teslim edileceğini belirtti.

12 ildeki yoğun inşaat faaliyetleri nedeniyle ülke genelinden işçi alımı yapılıyor. Ancak, sektör liderleri, artan inşaat faaliyetlerine rağmen yeterli kalifiye eleman bulamadıklarını belirtiyor. Bu durum, usta maaşlarının beyaz yakalı maaşlarını aşmasına yol açıyor.

İstanbul İnşaatçılar Derneği Başkanı Engin Keçeciler, artan inşaatlar nedeniyle Türkiye’nin her yerinde işçi sıkıntısı yaşandığını belirtti. Keçeciler, beyaz yakalı çalışan sayısının yeterli olduğunu fakat ara eleman ve mavi yakalı çalışan bulmakta zorlandıklarını söyledi.

İnşaat teknikeri, elektrik ve mekanik teknikeri ile sıvı ve seramik ustası bulmakta zorlandıklarını söyleyen Keçeciler, eleman sıkıntısının maaşları da yükselttiğini belirtti. Keçeciler, sıva ustasının ortalama maaşının 60 bin TL olduğunu ve beyaz yakalıları geçtiğini söyledi.

Kalifiye elemen bulamadıklarını söyleyen Keçeciler, kalifiye olmayan işçilere yönlendiklerini bu durumun da inşaatların kalitesini düşürdüğünü de ekledi.

Keçeciler, bu durumun çözülmesi için daha çok teknik okul açılması gerektiğini ve bu okullarda kaliye eleman yetiştirilmesi gerektiğini söyledi.

‘Artık alaylı usta da yetişmiyor. Bu yüzden bu okulların açılması şart. Otomotiv sektöründe olduğu gibi bu okullarda okuyan gençlere de burs sağlanmalı’

Teknik Yapı’nın Onursal Başkanı Nazmı Durbakayım da aynı problemin olduğunu vurguladı. Türkiye’deki işçi sayısının sıkıntısının uzun süredir olduğunu da belirtti.

‘Sektör Türkiye genelinde iş ve işçi bulmada zorlanıyor. Deprembölgesindeki yapı faaliyetleri nedeniyle eleman sıkıntısı çekiyoruz. Özellikle vinç operatörü ya da kamyon şoförü bulmakta zorlanıyoruz. Ülkede zaten ciddi bir inşaat faaliyeti vardı. Yaşadığımız deprem felaketi de bunu katladı. Deprem bölgesindeki yapılan yeni konutlar nedeniyle daha fazla istihdam yaratıldı’

Durbakayım da işçi maaşlarının yüksekliğinden bahsederek “İşçi maaşları neredeyse mühendis maaşlarını geçti. Örneğin bir demirci ustası ortalama ayda 50 bin lira, vinç operatörü ise ayda 70 – 80 bin lira alıyor. Mühendisin aldığı rakam ile ustanın aldığı rakam arasında bir denge olması lazım.” dedi.

Durbakayım da Keçeciler gibi sektör için bir tedbir alınması gerektiğini söyleyerek ara elemanlar için kurslar açılması gerektiğini söyledi.

‘Ara eleman yetiştirilmesi bunun için kurslar açılması lazım. Biz STK’lara önerilerimizi dile getiriyoruz.’

Türkiye’de Temmuz 2023 itibarıyla en düşük pratisyen hekim maaşı 30 bin TL’den, en düşük pilot maaşı ise 50 bin TL’den başlıyor. Memur olarak çalışan en düşük mühendis maaşı ise 33 bin TL.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

....